Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 19:52 - Я и аз да се отбележа с мнение относно учителските протести!
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 1238 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2008 08:48


  Много интересни твърдения!


  Най-вероятно учителските протести няма да постигнат целта си. За съжаление! Защото учителите имат право на желаните от тях заплати. Нещо повече! Да искат още по-високи заплати, в пъти при това, имат право и работещите в твърде много други икономически сфери. И то - сфери от частния сектор. Именно в основателността на прекалено големия брой работнически претенции коренува управленската неотстъпчивост.
  Едва ли едно двойно увеличаване на учителските заплати, при това веднага, без никакви преходни периоди, би застрашило особено икономическата стабилност на България. Та това не е увеличение на заплащането на труда в цялата държава! Държавата ни не се обитава само от учители, нито пък само учители ходят да пазаруват по магазините! Достатъчно е да погледнем какво се случи с "икономическата стабилност" след увеличаването на заплатите на софийските автобусни шофьори и веднага ще разберем, за какво реално става дума. А именно!
  Увеличаването на заплатите на автобусните шофьори нито подобри, нито влоши икономическото състояние на държавата. Само доведе до малко по-справедливо възнаграждение на рисковете и отговорностите, които съпровождат шофьорската професия. Същият би бил и ефектът от увеличаването на учителските заплати, при това - незабавно. Без никакви преходи! Единствено, учителите щяха да получат малко по-човешко възнаграждение за отговорностите, свързани с възпитаването и опазването на децата. Да, но тук има един друг проблем!
  Правителството веднъж вече отстъпи на исканията на шофьорите. Какво ще си помислят всички, ако отстъпи и на учителските искания? Не е получил достойна заплата само този, който не е протестирал! И понеже българските заплати вече са най-ниски не само в Западна и Централна Европа, но и на целия Балкански Полуостров - всеки би имал реално основание да протестира! Пътят към политическата дестабилизация на страната и към предсрочните избори стои широко отворен!
  И така, тук не става дума за несъществуваща икономическа дестабилизащия, нито пък става дума за липса на достатъчен финансов ресурс. Достатъчно е политиците да гласуват оптимизация на административните разходи, свързани с упражняването на властта. Например, след като могат да пътуват безплатно с обществения транспорт - няма нужда от допълнителното заплащане на гориво за личните им автомобили. Дори биха могли да си понамалят заплатите с по двайсетина процента. Може пък последното да им помогне да осъзнаят причините за всеобщото недоволство. Все пак - друго си е лично да усетиш чуждите тегоби!
  Управленските действия са свързани само с едно. Със запазването на властта. Не е важно - прави ли са учителите или не! По-важното е да не се приучат всички да протестират! Защото започнат ли масовите протести, крачката до предсрочните избори е само една.
  Песимист съм относно учителските протести. Ако бяхме Франция и в подкрепа на учителското съсловие се надигнеше цялата нация - можеше и да се стигне до успех. Но ние не сме Франция, а България! Дано не позная, но учителите пак ще трябва да отстъпват. И пак - защото на управляващите им е все едно за децата.
  Що се отнася до предсрочните избори - те дори трябваше вече да са приключили! По много причини! Но това е предмет на съвсем отделен разговор.


Тагове:   Относно,   мнение,   отбележа,


Гласувай:
0



1. liliahristova - Стават ми все по-симпатични учителите
06.10.2007 22:39
Защото за тези две седмици се обединиха и сплотиха, в началото като че ли започнаха хаотично. В моя блог изобщо не се изказвам ласкаво за тях, имам си моята лична позиция. Но наистина ми се иска да успеят, трябва да бъдат подкрепени. Ти си права, че след техните искания ще последват на други професионални групи, но нека! Лавинообразни протести, втвърдяване на позициите - да покажат хората най-накрая, че вече съвсем им е писнало.
цитирай
Търсене

Архив