Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2007 16:57 - Кой управлява организираната престъпност в България?! - 1
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 2734 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2008 14:55


  Много интересни твърдения!


  От 2006 година насам голяма популярност започнаха да набират книгите на Георги Стоев. Твърди се, че Георги Стоев бил основен информационен източник на Христо Калчев относно нравите в "ъндърграунда" ("подземния", криминалния свят). Самият Стоев твърди, че имал взаимоотношения с изявени противоречиви фигури като Евгени Стефанов-Женята, Поли Пантев, Васил Илиев, Младен Михалев-Маджо и други.

  Наистина могат да се откроят както осезаеми разлики, така и някои прилики между книгите на Георги Стоев и Христо Калчев. Прилики има в някои много общи положения, свързани със събития от най-общ характер и с действащи лица в двете книги (доколкото действащите лица в книгите на Христо Калчев въобще могат да бъдат разпознати в реалния живот).
  Разбира се, не трябва да забравяме редакцията на Владо Даверов при книгите на Георги Стоев. Даверов би могъл да представлява мост между художествените твърдения на Калчев и Стоев. В същото време, разликите между двамата автори са драстични и могат да послужат като аргумент срещу твърде голяма намеса от страна на Даверов над продуктите на Калчев, и на Стоев едновременно. Значимата намеса на Даверов в литературен план при книгите на Георги Стоев може да се счита за направо безспорна, но при Христо Калчев със сигурност не е била чак толкова мащабна.
  При Калчев не само, че измислиците преобладават в 90 и повече процента от текста на която и да било от книгите му, ами и персонажите - съвсем реални хора в преобладаващата си част - са така завоалирани, че често не могат да бъдат разпознати. При Георги Стоев нещата са значително по-сложни.
  Стоев сякаш разказва от свое име. Всичко сякаш е пречупено през неговия поглед - видяно, изживяно, научено лично от него. И при този автор има доста измислено. Пряката реч в книгите му е измислена (най-вероятно от Даверов), дори и да следва в общ план приблизителния характер на реално протекли срещи и разговори. Никой не е в състояние да възпроизведе точно разговори отпреди години, освен ако не е правил тайни записи на срещите. Може да са измислени отделни събития и дори цели случки. На места фигурират преднамерени неточности (най-вероятно с цел - авторът да жонглира с автентичността на случките в зависимост от нуждите си: когато му е нужно, да ги представя за реални, а в други случаи - за измислица). В "BG КРЪСТНИКА" например, на стр. 93, Емил Кюлев е представен за мъртъв, докато случката е датирана на 03 Януари 2000 година! Както добре знаем, Емил Кюлев беше убит на 26 Октомври 2005 година.
  Все пак, при книгите на Георги Стоев, за разлика от калчевите, не само се ползват автентични персонажи, но и реалните имена на тези персонажи въобще не са прикривани. Нещо повече! Спокойно би могло да се каже, че персонажите при Стоев са представени с облика, който са си създали сред криминалните среди у нас. Може би - и сред държавните служби, които се занимават с престъпността в България. А тези имена и позициите, които им се приписват в йерархията на организираната престъпност, са особено интересни!


  Продължава в: "Кой управлява организираната престъпност в България?! - 2";

"Кой управлява организираната престъпност в България?! - 3";

"Кой управлява организираната престъпност в България?! - 4";

"Кой управлява организираната престъпност в България?! - 5";



Гласувай:
0



1. анонимен - малка подробност
06.02.2008 11:42
Колега, явно си добре осведомен. Само не прави такива страхотни заключения като това за убития Емил Кюлев. Прочети пак внимателно за кой Емо става въпрос. Емо Русия изобщо не е Кюлев.
цитирай
2. theworld - Благодаря "анонимен"!
10.04.2008 13:02
Корекцията ти е важна за мен. Изключва един елемент на неоснователни съмнения в твърденията на Стоев.
цитирай
Търсене

Архив