Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2007 21:29 - Кой управлява организираната престъпност в България?! - 2
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 1674 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2008 14:57


  Много интересни твърдения!
.

  Продължение от "Кой управлява организираната престъпност в България?! - 1";


  Според Георги Стоев, най-авторитетната фигура в днешната организирана престъпност у нас е Младен Михалев-Маджо. Михалев е успял да си подсигури такъв комплекс от въздействие над криминалния свят, недосегаемост за закона и дори политическо влияние, с каквито никой друг от "ъндърграунда" ("подземния свят") не разполага. Всъщност, твърденията на Георги Стоев са малко по-особени!
  На едни места в книгите и интервютата си Стоев представя Михалев за водеща фигура в организираната престъпност у нас, но на други места споменава за една друга "шапка", "таван", "покрив". "Шапка", с която стриктно се съобразява дори Младен Михалев. Става дума за човек, който е съучаствал в създаването на организираната престъпност в България след промените през 1989 година, а днес ръководи или по-скоро манипулира водещите фактори в криминалния свят (тоест - манипулира криминалния свят чрез част от неговите босове).
  В книгите си Стоев описва една такава картина! В основата на организираната престъпност около и малко след промените през 1989 година стояли така наречените "куфари" и техните покровители - "чичковците". "Куфарите" били неприкрити агенти на ДС, които придружавали спортисти, представители на изкуството и други гастрольори в чужбина със задачата - да не допускат нарушения на комунистическите правила. Вместо да си следят задълженията, "контрольорите" масово нарушавали правилата, като снабдявали българския пазар с дефицитните по комунистическо време западни стоки.
  По-голямата част от "куфарите" си имали покровители по по-високите етажи на властта (полковници и генерали от МВР и службите, низши и висши административни и партийни кадри) и тези покровители били наричани "чичковците". Естествено, "чичковците" прибирали част от печалбата от незаконната по това време, "черна" търговийка. Тогава, около промените, сили в криминалния свят набирал Иво Карамански. Това ставало извън България. В Чехословакия и Унгария. Един от водещите биячи на Карамански бил Васил Илиев. Покровители на Карамански били чехословашките, а после унгарски "куфари" и "чичковци", макар всичко да ставало със знанието и позволението на българските им аналози.


  Продължава в: "Кой управлява организираната престъпност в България?! - 3";

"Кой управлява организираната престъпност в България?! - 4";

"Кой управлява организираната престъпност в България?! - 5";



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив