Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 14:34 - Защо трябваше да има предсрочни избори!
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2008 10:03


  Много интересни твърдения!


  Постепенно учителските протести отиват към своя провал. За съжаление! Защото учителите също имат деца, които деца пък имат право на човешки условия за живот. Управляващите уж са много загрижени, кога децата ще тръгнат на училище, но хич не се вълнуват - как преживяват учителите, техните семейства, техните деца! Това е лесно обяснимо. Нали децата на управленците си живеят нормално, да не кажем - охолно! Стачката можеше да успее единствено, ако учебната година беше застрашена от провал. Да, но учителите вече започнаха да се връщат по класните стаи.

  Покрай протестите някак тихомълком, без много шум, се изхлузи и вота на недоверие към кабинета. Той беше обречен още преди да бъде внесен за разглеждане. За да завършеше успешно, с падане на кабинета, трябваше БСП или НДСВ да се откаже от управлението. Само че, предвид песимистичните перспективи пред червените и жълтите на следващи избори - мераклии за пускане на управленския кокал липсват. А наказание за управляващите трябваше да има. При това - по много причини!
  Една от причините си остава проблемът с доходите в България. България е рекордьорът по ниски доходи не само в Западна, Централна и Източна Европа, но и на Балканите. Това означава, че сме по-бедни дори от албанците и македонците, а споменатите даже не са членове на ЕС! Този факт, относно образованието и здравеопазването например, означава следното. Добре известни като слабоплатени професии, образователните и медицинските специалности стават все по-слабо атрактивни и все по-трудно набират мотивирани студенти. Едновременно, действително добрите ни специалисти най-често предпочитат да упражняват способностите си зад граница, при адекватно заплащане. Някои отиват в чужбина, при това за да работят не по специалността си, но на несравнимо по-добро заплащане. Така се стига до обезкървяването на образованието и здравеопазването. Вижда се по какъв точно начин родните образование и здравеопазване се спускат по наклонената плоскост към пропастта, за което не учители и лекари носят вина. Описаното важи за всички сфери на българската икономика. Не е приложимо само относно нашите управленци, защото никой не би поставил начело на държавата си чужденци. Пък дори и последното да беше възможно - наште пак никой нямаше да ги поиска. Освен, ако не цели да живее като в държава от третия или четвъртия свят.
  Друга причина за нуждата от предсрочни избори представлява толерирането на корупцията и грабежите от най-високите етажи на властта. Достатъчно е да си припомним, колко време Министър-председателят Станишев отказваше да освобди Румен Овчаров. Усилията на Овчаров на всяка цена да опази шефа на "Топлофикация", Валентин Димитров, от наказателно преследване, бяха направо демонстративни. И днес Овчаров продължава да бъде шеф на столичните социалисти, независимо от разгромното поражение, което им нанесе Бойко Борисов и на тях, и на СДС-ДСБ, и на всички останали в София! Бриго Аспарухов, кандидатът на левицата за София, не успя да стигне дори до балотаж! Ако това не е провал и не е основание за оставки, то какво ли друго би могло да бъде?! Няма нужда да се припомня, че при разграбването на мини "Марица-изток" отново става дума за овчарови хора. Въпреки всичко, на Министър-председателя Станишев не му е до такива дреболии! Та нали самият Президент Първанов и цялата левица са се обградили със съветници и дарители, които или биват избивани като мухи (Емил Кюлев, Манол Велев), или биват съдени за източване на еврофондове (Людмил Стойков, шеф на пернишката фирма "Еврометал"), или демонстративно не зачитат чуждите, законни права (Илия Йорданов, съсобственик в "Роси" ООД заедно с актуалния здравен министър Гайдарски)! А някои твърдяха, че само ДПС има обръчи от фирми!
  И все пак, изброеното не е най-важното основание за предсрочни избори. Почти не беше отбелязано едно събитие, което недвусмислено демонстрира икономическата неграмотност на управляващите. По-точно, става дума за провала на въвеждането на еврото през 2010 година. Няма друго събитие, което по-ясно да демонстрира икономическата некомпетентност на сегашното управление. Нито има друго събитие, което толкова категорично да налага предсрочни избори.
  Постоянно ни се натяква от управляващите, че икономическата стабилност на страната налага безкрайното количество жертви, които (ние, а не управляващите) правим. Заради въпросната икономическа стабилност трябва да търпим безбожно ниските заплати, непрекъснато растящите цени (цените ни постоянно гонят европейските равнища, като след всяко увеличение се оказва, че въпросните равнища пак не са достигнати), разгромът в множество икономически сфери, масата уволнения на излишен персонал в предприятията, приватизацията на безценица, безнаказаността на корупцията... Търпим си ние всичко това в името на икономическата стабилност, управляващите си щракат с пръсти (покрай другото - внесат поредното милионче в швейцарските или офшорните си сметки), за да се окаже накрая какво? Да се окаже, че икономическата стабилност на България е най-обикновена фикция! Доказателството? Провалът с въвеждането на еврото.
  За да въведем у нас еврото като разплащателно средство, трябва в рамките на определен период от време българската икономика да се движи в синхрон с европейските икономики. Ифлацията у нас трябва да не надхвърля с определен, минимален процент ифлацията в държавата с най-ниска инфлация в ЕС. Това означава, че дори и да настъпи някое неблагоприятно събитие, което да увеличи цените у нас, ние пак ще можем да въведем еврото, защото неблагоприятното събитие е увеличило цените и в останалите европейски държави. България е допълнително облагодетелствана заради режима на валутен съвет у нас. Наистина трябва да цари смущаваща немарливост в областта на икономиката, за да се наложи стартирането на изпитателния срок по въвеждането на еврото отначало. Немарливост, която изисква предсрочни избори. Каквито пък няма да има.


Тагове:   избори,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив