Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2008 10:22 - Смърт се задава на хоризонта и всички се правим, че не я забелязваме!
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 6385 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 14.08.2008 13:12


  Преди да продължим, да припомня действителните измерения на престъпността у нас.
.
.
  Продължение от "За смъртта или как умират държавите!";
.
.
  Макар смъртта на държавата ни да започва вече да се забелязва в далечината, не се забелязва и най-малък помен от вливане на поне малко разсъдък в управленските глави, че и в главите на всички нас! Личи си, че всички в тази държава си обичаме мизерийката, в която си пребиваваме, въпреки че твърдим други работи! В крайна сметка - тя, мизерийката, си е наша, собствена и си я познаваме добре и отдавна, докато добре уреденият живот с реално гарантирани граждански права ни е нещо чуждо и непознато. А непознатото е страшно и не е хубаво!
  На 26.07.2008 година (Събота) лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС) направиха поредните наглед неадекватни изказвания. "Наглед неадекватни", защото и тримата са си направили много добре сметката (че са се и споразумели "на четири очи" по нея). А сметката е съвсем елементарна! Видимо проваленият кабинет трябва да изкара мандата си докрай. На принципа "след мен и потоп"!
  Сметката на лидерите на тройната коалиция е добре направена и кабинетът ще доизкара мандата си докрай, въпреки че не би трябвало да бъде така. Това ще се случи, защото нито опозицията иска властта точно сега (ако я искаха, щяха да действат много по-резултатно и координирано), нито българската общественост желае правата и интересите и` да се спазват (защото ако желаехме това - отдавна държавата да беше почти блокирала от всенароден протест и актуалния отдавна провален кабинет да беше разбрал, че трябва да си ходи).
  Поне можем да сме благодарни, че управляващите най-накрая благоволиха да признаят нуждата от реална работа! Необходимост, която по никакъв начин не може да се превъплати в реалност до края на този мандат (точно това налага предсрочни избори и нов кредит на доверие). Тук стои въпросът, защо "светата троица" от "мъдреци" начело на държавата не започна да работи реално от самото начало на мандата, заради българските граждани, а заложи на видими симулации? Защо трябваше да чакат наказанието от Европейската комисия в края на мандата си, за да се сетят, че трябва да се работи реално (нещо, което пак няма да направят, защото не разполагат с достатъчно време преди изборите, за да се изкарат успешни управници). Да не говорим, че през целия си мандат, та до спирането на фондовете, бяха предупреждавани многократно от европейска страна. Предупреждения, които умишлено бяха пренебрегвани (стигна се дори до там, че бивш вътрешен министър, именоващ се Румен Петков, обвини европейските институции в некомпетентност относно така наречената "борба с престъпността")! Нещо започна да се попроменя леко едва, когато Европейската комисия взе реално да спира плащанията по програмите за България и управляващите установиха, че може да изпуснат властта заради това! ( Но, както вече споменах по-горе - и това няма да доведе до драстична промяна в резултатността от управленската "работа". Няма достатъчно време до изборите, управляващите да се изкарат "успешни" и затова те отново ще заложат повече или по-малко на симулациите. А пък всяко поотпускане на "стремето" от страна на европейските институции ще се превъзнася като уж небивал успех на родните властници.)
  За пореден път се уверяваме, че така наречената "демократична система" в България не функционира. И водещата причина е в една особеност, която беше спомената от Лидия Шулева (бивша социална министърка при управлението на НДСВ). Липсват ТРУДОВИ НАВИЦИ! Но тези трудови навици не липсват в социалната група, която Шулева набеди (тя набеди за носители на този недостатък безработните, че и всички българи по принцип! ). Тези трудови навици липсват у УПРАВЛЯВАЩИТЕ, включително и в самата Шулева (или, както се оказа - крадецът вика "Дръжте крадците!"). И не само трудовите навици им липсват на управляващите. Липсват им и отговорността и хуманността. А пък на българската общественост като цяло и` липсва зрелостта.
  Един от източниците на поредните управленски "премъдрости" в този пореден (но не и последен) критичен за държавата момент беше бившият Министър на външните работи и актуален председател на парламентарната комисия по външна политика - Соломон Паси. Изглежда, този човек е заклет почитател на черния хумор, съчетан с елементи на откровена гавра с останалите! Потвърждението може да се види в интервюто на Паси за вестник "Труд" - брой 203 /20 596/, Петък, 25 юли 2008 година, "Нека слушаме "доктор Брюксел"!", стр. 12 и 13.
  Да оставим настрана фактът, че в интервюто г-н Паси препоръчва нещо (да се слуша Брюксел), което трябваше да бъде осъществявано още много отдавна! В самото начало на мандата на това управление. При това - да бъде осъществявано и от самия Паси, бидейки той неразделна част от управляващото мнозинство! Да оставим настрана и това, че г-н Паси се държи като някакъв страничен наблюдател, който доста ясно описва негативите за България и за българската икономика от ставащото в момента, но пропуска, че сам е част от източника на това ставащо! Вижда се, че макар този кабинет да се крепи основно на подкрепата на НДСВ и макар тази партия да носи равностоен дял от вината за днешните проблеми, заедно с БСП и ДПС, в същото време царистите се опитват да се преструват на несъгласни с правеното от БСП (което правено същевременно подкрепят, заедно с ДПС) и правят опити да избягат от своята отговорност за позора и упадъка, пред които се е изправила България! Причината е ясна - НДСВ прави всички тези еквилибристики, превъртания и пируети заради предстоящите избори.
  Откровената проява на черен хумор в интервюто е заявлението на г-н Паси, че родните журналисти пишели по-лошо за България и от сръбските им колеги! Много е интересно, ако нещата в държавата бяха както трябва - щяха ли да могат журналистите да пишат "лоши работи" и щеше ли някой въобще да им вярва, ако го правеха?! Явно и според този много изявен "демократ" (г-н Паси) интересите на държавата плътно съвпадат с интересите на правителството! Както в доброто старо време, когато интересите на държавата съвпадаха плътно с интересите на една доста добре позната ни партия! Привърженик ли е г-н Паси на автоцензурата в услуга на управляващите за момента (и щеше ли да отправя същите критики, ако НДСВ не съуправляваше, а беше в реална опозиция?)? Явно и г-н Паси изповядва веруюто, че управляващите никога не грешат, никога не трябва да има реални последствия за управленските прегрешения и винаги други са виновни за (меко казано) неблагополучията в държавата. И според г-н Паси горките управници са се преработили (ама само НДСВ! БСП - не! ), но никой не забелязва и не оценява по достойнство челичния труд на тези радетели за добруването на родината! Паси очаква, ако крадиц влезе в дома ни, ние да хукнем да му показваме (на крадеца) къде си крием най-скъпите вещи, за да може да ги доопоска, след което да го изпратим с благословия и да си мълчим за станалото! Тук крадецът символизира г-н Паси и неговите съмишленици. ( Но аз не наричам г-н Паси и останалите управници крадци! Опазил Бог! Тези хора толкова много работят за обществените и националните интереси! )
  Само един пасаж в интервюто с Паси се доближава донякъде до реалността, при това - само до някъде! Става дума за пасажа, в който Паси цитира Симеон Сакскобургготски. Според Сакскобургготски (а сигурно и според Паси, щом като цитира царя) трябвало да се смени чипа. Проблемът е, че при България смяната на чипа е крайно недостатъчна, за да се получи нещо годно и работещо. В нашия случай трябва да се сменят и цокъла, и дънната платка, и захранването, та чак до монитора и кутията! Тоест - трябва да бъдат сменени и самите Паси и Сакскобургготски!
  Освен липсата на трудови навици у управляващите, има и друга причина "демократичната система" в България да не работи. Тази причина вече беше спомената накратко по-горе. Става дума за незрялостта на българската общественост и за реалното безразличие на всички нас, дали живеем добре или зле. И след като лошият живот не ни притеснява особено - никой няма да тръгне от самосебе си да си дава зор да прави живота ни по-добър. Всеки (включително и "отговорните" ни управници) ще се грижи предимно за собствените си интереси и добруване. Докато в едни Франция, Гърция, Италия нещата стоят по доста по-различен начин!


  Следва продължение в същия постинг....


Тагове:   смърт,


Гласувай:
0



1. nadagr - Не работи реално,но реално харчи от парите на данъкоплатците
27.07.2008 10:32
за разходки до Банско за т.нар.работни съвещания,които ако са работни,ще трябва да се правят на работното място.
Казаха им в прав текст,че трябва да мислят за оставки,а те - разходки до Банско си правят със зализани и блажени физиономии.
Е,това ако не е мизерия!
цитирай
2. theworld - Към nadagr!
27.07.2008 10:55
Аз съм сигурен, че и трите партии в актуалното управление са наясно, че в следващия парламент ще бъдат опозиции. Искат на всяка цена да изкарат мандата си докрай, за да разполагат с колкото им е възможно повече депутатски места като опозиции. Отказ от мандата е в интерес на държавата, но не е в техен личен интерес, защото ще ги представи пред намаляващите фанатични техни симпатизанти като крайно неуспешни управленци.
цитирай
3. nadagr - На всяка цена означава,
27.07.2008 12:16
че може и през трупове!
цитирай
4. theworld - nadagr: "На всяка...
27.07.2008 14:40
...цена означава, че може и през трупове!"

А! Труповете не са проблем! Те няма да са на управляващите или на техни близки и приближени! Няма за какво да се притесняваме! Ще има кой да ни управлява... Те, управляващите не са виновни! Тяхната работа си я вършат. Вземат данъците. Останалите - да се оправят както могат! "Демокрация" сме!

Аз виждам само един изход. На шега си го наричам "Нов конституционен ред" (подобно "Нов световен ред" на Буш-старши и други). Става дума за система на постоянни референдуми и гласуване чрез технически, електронни средства (за икономия на пари при честите гласувания). И хубаво го виждам този изход, ама не виждам кой ще го направи (аз самият не бих се заел. Не искам да имам нищо общо с политиците ни!). Ще напиша повече за това в следващ пост, след като приключа този тук.
цитирай
5. анонимен - kosmos
24.08.2008 07:22
mejdu drugoto-kakvo shte kajete za biudjetnia izlishak?tova sa hiliada miliona - niakoi dade li otchet? kade sa i pri kogo sa?
цитирай
6. theworld - Бюджетният излишък,
24.08.2008 08:43
според мен, ще се използва преди всичко за обслужване на "свои фирми" (тези, които пълнят касичките на управляващите за момента партии) и за предизборни цели (раздаване на телефони на старците и тем подобни други дивотии).
цитирай
7. анонимен - kosmos
24.08.2008 09:51
nashite pari otivat vinagi ne tam kadeto triabva.Predi vreme,imashe bum na stroejite po moreto.S chii sredstva ?dori vlizaneto ni v evropeiskia saiuz e prodiktuvano ot jelanieto da se ograbvat fondovete, a ne da stanem normalna darjava.gnusno i gadno.nai -gadnoto e , che te si misliat ,che ne razbirame kakvi gi varshat.a nai-veroiatno - ne im puka.
цитирай
8. theworld - Със сигурност
24.08.2008 10:35
не им пука! Много добре знаят, че виждаме всичко, но още по-добре знаят, че нищо няма да направим срещу грабежите им!
цитирай
9. анонимен - kosmos
24.08.2008 22:29
A kakvo mojem da napravim?Revoliucia?Revoliuciata vinagi iziajda svoite deca.Istoriata go dokazva.Az ne iskam da bada iziaden.
цитирай
10. theworld - Никакви революции!
25.08.2008 19:31
Ако има нещо, което специално да мразя - това са кървищата! Става дума за масови, добре координирани протести, при които да блокират транспорт, училища, магазини, въобще - държавата! Както става във Франция, в Гърция и в маса други европейски държави. Само от такива "аргументи" разбират управляващите!

Но аз съм песимист! Ние, българите, сме особена порода, която е свикнала само да търпи и да цъка с език - колко е лошо!
цитирай
11. анонимен - kosmos
25.08.2008 22:51
ami prez 97-ma nali imashe podobni narodni voleizliania po ulicite na sofia.v po malkite gradove transportat stachkuvashe,xorata biaxa prinudeni da hodiat pesha.posle doidoha drugi vlastnici i te zapochnaha da razprodavat vsichko po za edin lev.izpolzvaha vlastta za sebe si.u nas protestite samo pomagat na politicheskata klasa, ne i prechat.
цитирай
12. theworld - Тия "волеизявления" аз не ги броя!
26.08.2008 19:19
То, ако и тогава хората не се бяха вдигнали - щяхме да си кажем "здрасти четвърти, пети или шести свят"! Пък и като че ли тогава имаше и някакви външни (чуждодържавни) участийца...

Въпросът е - защо не последва същото след втората година от управлението на Костов (тогава последният започна да не си дава толкова зор, колкото през първите две години от управлението на ОДС), защо не последва същото при управлението на Симеон Сакскобургготски (когато надеждите на хората бяха видимо измамени, а престъпността си вилнееше демонстративно, както си вилнее и днес), защо не следва същото при сегашното управление (примерно - в подкрепа на стачкувалите преди време учителите или пък в подкрепа на откровено измамените фермери)?

Въобще не ни пука реално, че сме управлявани меко казано зле и още дълго ще си патим заради това. А най-лошото е, че изглежда си заслужаваме всичко, което ни се случва!
цитирай
13. анонимен - kosmos
26.08.2008 19:45
zashto govorite v mnojestveno chislo?Az ne se vkliuchvam v tazi kategoria.Az ne moga da otkradna, da izlaja, da ubia .Znachi sam razlichen i ne zaslujavam vsichko tova.no promenite stavat bavno.dp e silna-trudno se katurva.osven tova promenia fizionomiata si.i se zablujdavame otnovo.iavno opianenieto ot vlastta vodi povecheto neini predstaviteli do onia moment, kogato se vzemat mnogo naseriozno.oshte poveche - v tiah e i hliabat , i sireneto.

цитирай
14. анонимен - kosmos
26.08.2008 20:01
mejdu drugoto - i az zabeliazah , che napisanoto izchezna.ako sa administratorite - ot kakvo se strahuvat
цитирай
15. theworld - Упреците ми не са персонални!
26.08.2008 20:06
Дето се вика: сред ятото все може да се намери поне една бяла врана, но една бяла врана ято не прави! Аз визирам общонационален манталитет, който е характерен за повечето от нас и понеже тези "повечето" са твърде много - смятам страната за обречена!

Лично за себе си отдавна съм се убедил, че в България нито добро, нито лошо може да се предизвика от обществеността като цяло. Всичко - и добро, и (засега само) лошо - ни се спуска отгоре! От управлението на държавата! От това следва, че ако искаме да заживеем човешки, трябва някой да спечели избори и най-накрая да заработи реално за хората. Не да е идеален (никой не може да бъде съвършеният управник!), но все пак драстично да се различава от сегашните държатели на властта у нас. Защото е видно, че при нас, у България, все някой друг трябва да се погрижи за нашите интереси! Ние сами не можем! И понеже никой друг няма да го направи...
цитирай
16. анонимен - kosmos
26.08.2008 20:45
nali ima izbori,demokratichni,glasuvame kato v normalna darjava.uj nie se grigim za nashite interesi.
цитирай
17. theworld - От последния ти коментар оставам с усещането,
27.08.2008 12:28
че сам разбираш, колко фалшиво е всичко! Пък и в Гърция, Франция и другаде също има избори, но това не пречи на хората да си протестират масово винаги, когато някакво управленско решение (или бездействие) не ги устройва.
цитирай
18. анонимен - kosmos
27.08.2008 17:24
no tam horata uspiavat da promeniat neshtata,a tuk vlastnicite taka se izvartat.posleden primer- tova ,koeto stava pred ministerskia savet.A Stanishev e vnushil na evropeiskia predstavitel ,che es prosto ne moje bez nas.i zapochvam da podoziram,che ima neshto nechistoplatno.
цитирай
Търсене

Архив