Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2008 19:00 - Кои са истинските учебници!
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 2171 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2008 19:06


  Отклоненийце към мизерийките на родните власти.
.
.
  Ето къде се чудех по едно време, откъде да намеря качествена литература на тема физика: "Качество на родното образование ли?! Започва да ми писва!"
  Вече мога да отбележа, че от известно време насам този проблем донякъде отпадна! Успях да намеря изключително качествена литература, която пълноценно да описва не само отдавна познатите, но зле представяни физически закономерности, ами да предлага много и за най-последните новости в теоретичната физика и във физиката въобще. При това, на разбираем за масовия човек език!
  Естествено, не става дума за учебник! Но качеството на тази популярна книга е на такава висота, че без никакви преувеличения тя би могла да се нарече учебник! И пак естествено - авторът не е българин. Последното обаче би учудило малцина.
  Книгата, за която иде реч, се казва "Тъканта на Космоса. Пространство, време и текстура на реалността." Автор е американецът Брайън Грийн, а издателството - "Изток-Запад", София, 2005.
  "Тъканта на Космоса" не е първата книга на Брайън Грийн, която се превежда на български език. Преди нея беше излязла "Елегантната Вселена. Суперструни, скрити измерения и търсенето на окончателната теория." "Елегантната Вселена" отново беше издадена от "Изток-Запад" - София, 2004. Но тази първа книга на Грийн като че ли не е чак толкова добра. Макар "Елегантната Вселена" да се превърна в безспорен бестселър не само в САЩ, в тази книга се намират някои неясноти и недостатъчни обяснения на важни въпроси, които са вече доста добре разяснени в "Тъканта на Космоса". Без преувеличение би могло да се каже, че "Тъканта на Космоса", особено пък в съчетание с "Елегантната Вселена", превъзхожда дори книгите на Стивън Хокинг!
  Всичко това е много хубаво, но със страшна сила увисва неприятния въпрос: защо една популярна книга (пък била тя и научно-популярна) превъзхожда толкова безспорно и толкова драматично основният инструмент за образоването на българина, а именно - учебниците ни?! При това - превъзхожда и университетските учебници! Ако книгата на Грийн разполагаше и с пълния набор от важни уравнения плюс математическият път за получаването на най-важните изводи в съвременната физика (представени, примерно, в допълнителна притурка към книгата) - родните учебници буквално щяха да бъдат размазани!
  На какво качествено образование се надяваме, след като помагалата с претенции, от които трябва да учим, не могат да достигнат качеството и на популярна книга, какво остава за това на западен учебник (предполагам, че учебниците на Запад са по-качествени от книгите за масовия читател)?! Защо образователното министерство не подготови нови, ползотворни изисквания към материала в родните учебници? Не само за учебниците по физика! Защото най-вероятно при учебниците за останалите научни дисциплини трагедията е същата!
  Видно е, че образователният министър не възнамерява, а и няма да свърши никаква работа по този проблем. Няма да си подаде и оставката. Няма и кой да му изиска тази оставка! Скоро българските учебници няма да излязат от допотопното си състояние! И понеже на мен ми е нужна повече качествена информация относно особеностите на съвременната физика - остава ми само да се моля на Бога, Браян Грийн или някой друг подобен автор на Запад да напише още някоя качествена книга на физическа тематика. А също - и да се намери издател, който да пусне такава книга в България... Дано, Господи! Амин!


  Продължава в "Многоизмерната теория на суперструните. Многоизмерна или многопространствена?!"




Гласувай:
0



1. анонимен - ---
22.02.2009 02:53
Аз съм чел "Елегантната вселена" и в момента чета "Тъканта на космоса". Наистина супер книги и от тях научавам неща, които в гимназията и университета не се учеха подробно. В университета повторихме по-подробно нещата от гимназията. Нищо нямаше за теорията на относителността и за квантовата механика. Нищо за струнната теория.
цитирай
2. анонимен - научно-популялните книги съдържат идеите
24.01.2010 11:57
Наистина това е уникална книга. Но тя не е научно-популярна в традиционния смисъл. Такава книга е еднакво полезна както за непрофесионалисти така и за професионалисти. Веднъж, слизайки от Витоша случайно се запознах с акад. Иван Тодоров, по квантова физика. И той сподели че очаква с нетърпение появата на нова книга от популярната поредицата "Квант" в "руските" книжарници. Това беше много отдавна. Споделихме общото си мнение, че най-важното нещо в науката, а и във всяка една област, са идеите. Същото се отнася и то в най-голяма степен дори и за най-формализираната наука-математиката. За съжаление българските учебници, включително и университетските, не съдържат идейната "тъкан" на предмета. Българският преподавател, автор на учебници и монографии, в по-голямата си част е комплексиран или недостатъчно квалифициран за да признае честно че някои неща не разбира в дълбочина и се крие зад формулите. А най-стимулиращия педагогичен подход е да кажеш че този или друг въпрос съдържа някои неясни неща включително и за самия тебе.
Изпитвам радост че толкова хора се вълнуват от такава книга като "Тъканта на Космоса", защото това показва че българина има мног силен интелектуален потенциал.
цитирай
Търсене

Архив