Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2008 14:10 - Многоизмерната теория на суперструните. Многоизмерна или многопространствена?!
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 2728 Коментари: 3 Гласове:
0



  Преди самото съдържание - едно голямо отклонение към престъпленията на родните ни управници...


  Мнозина от нас сигурно са чували за теорията на суперструните - един от авангардните дялове на съвременната теоретична физика. Тази теория се опитва да обясни особеностите на елементарните частици, които изграждат материята (кварки, лептони и техните античастици), като ги разглежда не като точкови частици, както се прави до момента, ами като струни, трептящи по специфичен начин, в зависимост от конкретната частица, която описват.
  Една от най-ярките особености на суперструнната теория и основен инструмент за преодоляване на крещящото разминаване в момента между айнщайновите теории на относителността и квантовата механика представлява над-четиримерността при теорията на суперструните. Според суперструнната теория пространствените измерения не са само три, а цели девет и дори десет ( ! ), съгласно последните разработки! Да, но пространствените измерения след трите, които добре познаваме, не са разгърнати, както трите, а са увити на много малки (планкови) дължини и затова ние не можем да ги регистрираме лесно. При това, измеренията над трите познати са увити не в някаква произволна форма, а в доста специфична група от форми, наречени форми на Калаби-Яу (по имената на двамата откриватели на този специфичен клас математически форми).
  Точно този елемент на суперструнната теория - над-четиримерността - ме дразни изключително много! Дразни ме, защото пространствените измерения представляват единствено опростено средство за обяснение на реалността. Не е никак сложно да се представи ново, четвърто пространствено измерение, което също да произлиза от общия център, от който излизат лъчите на останалите три познати измерения, което четвърто измерение да описва нещата по различен начин, да действа (математически, макар и излишно усложнено) съвместно с останалите три измерения и най-важното - за което четвърто измерение да не се налага да бъде увито в околопланкови дължини. Нещо повече! Ако произлизат от една обща точка и са в рамките на познатите три измерения - могат да бъдат основани произволен брой допълнителни пространствени измерения!
  Истина е, че в суперструнната теория може и да има хляб, но според мен така наречените "увити" измерения не би трябвало да се представят като измерения. Пък дори и "увити" във форма на Калаби-Яу на околопланкови дължини. Колкото и микроскопични да са движенията на енергиите в една подобна форма, те си остават движения, поддаващи се на описание чрез познатите три пространствени измерения. И независимо, за колко сложни процеси иде реч! Нужно е единствено да се увеличи достатъчно теоретичният "ZOOM" и тези процеси да се разчленят на съставните си части, след което старателно да се опишат!
  Въобще, ако нещо не се поддава на описание чрез познатите три измерения, то това нещо просто не е част от познатото ни пространство! И от такава позиция - не би ли било по-подходящо "увитите измерения" да бъдат представяни не като измерения, а като различни пространства, които обаче да са тясно преплетени посредством особеностите на гравитационното взаимодействие с нашето пространство?! Може при подобен подход суперструнната теория да придобие по-интуитивен и по-лесен за възприемане вид!


  Следва продължение...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - четвъртото измерение
24.08.2008 19:08
Специално за четвъртото измерение може да се допълни следното:
Нашето тук, третото, има три метрики (X, Y, Z) и една променлива - F(t) където t е времето. Нашето съзнание е фиксирано към вектора време.

Четвъртото измерение има четири метрики: X,Y,Z и t, както една (може би две) променлива функция от нещо друго (х) - F(x).

Така, че разсъжденията за ...""увитите измерения" да бъдат представяни не като измерения, а като различни пространства"... са според мен, вярни!
цитирай
2. theworld - Благодаря
25.08.2008 19:38
за мнението, анонимен № 1! За съжаление едва днес успях да прегледам пълноценно блога си и да видя твоя коментар. В противен случай щях да ти отговоря по-рано.
цитирай
3. анонимен - ---
22.02.2009 02:56
Всъщност измеренията според 5-те варианта на струнната теория са 10. За да се обединят в едно се въвежда и 11 измерение, чието съществуване се доказва от уравненията.
цитирай
Търсене

Архив