Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2007 16:41 - Как да намалим политическото шикалкавене? (I-ва част)
Автор: theworld Категория: Политика   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2008 10:16


  Много интересни твърдения!


  За никого не е тайна, че публично политиците говорят предимно общи неща и постоянно увъртат. По-съществени разговори се водят само в тесен кръг ("на четири очи"), но ние, "простосмъртните", рядко научаваме за естеството на тези разговори.
  На мен ми омръзна от това! Смятам, че ако в политическите анализи навлезе повече наука (с други думи - точност), проблемът няма да се разреши, но поне политиците ще попрестанат да се държат с останалите като с недостойни за внимание досадници.
  Забелязал съм, че особено в политическите отношения се наблюдава цикличност на напрежението, много сходна с икономическите цикли. Както в икономиката се редуват фази на ускорен растеж на БВП1), следвани от ръст с по-слаби темпове (дори намаляване на брутния вътрешен продукт при по-големи кризи), така и в политиката се редуват моменти с по-малко напрежение, следвани от такива с по-голяма острота в политическите отношения (острота, която може да достигне до въоръжени сблъсъци с различни групировки или до кървави войни между държави). Изглежда най-подходящо именно тази цикличност в политическото напрежение да залегне в основата на аналитична система, която система да направи политическите действия и изказвания по-точни и по-прозрачни.

1) БВП (брутен вътрешен продукт) представлява един от най-важните макроикономически измерители. Посредством него се определя, какво количество стоки и услуги е произвела дадена държава за определен период от време (най-често - за година). Годишният растеж на БВП показва с какви темпове се развива икономиката на съответната държава.


  Следва продължение...


Тагове:   как,   намалим,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив